Ундны болон ахуйн хэрэглээнээс гадна бидний өдөр тутамдаа хэрэглэдэг бүтээгдэхүүнүүдийг үйлдвэрлэх бүх л шат дамжлагад ус ихээр хэрэглэсэн байдаг. Жишээ нь талхны гол орц болох гурилыг үйлдвэрлэхэд улаан буудайг ургуулах шаардлагатай. 1 кг улаан буудайг ургуулж үйлдвэрлэхэд 1827 л ус зарцуулна. Энэхүү 1 кг улаан буудайгаар 790 грамм гурил үйлдвэрлэнэ. Ингээд гурилаа исгэх, талх болгон зуурах гэх мэт дамжлагыг дамнасаар 1 КГ ТАЛХ бий болгоход 1608 ЛИТР УС зарцуулагддаг байна. Үр тариа ургах, боловсруулах үе шатыг тооцохгүйгээр зөвхөн талхны үйлдвэр дэх усны хэрэглээг тооцвол нэг талх үйлдвэрлэхэд 41 литр ус орно. Нэгхэн ширхэг талхны цаана ийм хэмжээний ус ашиглагдсан байна гээд бодохоор усаа хайрлах, хэмнэхээс аргагүй билээ. Усгүй бол амьдрал үгүй.